Log directory is not writable - please CHMOD e107_plugins/log/logs to 777
8.dan eko vasi

  dan ekovasiVabljeni na letošnji že 8. Dan ekovasi, ki bo v soboto 14. junija 2014. Tokrat gostimo ekovaščani Mokrega Potoka. Priprave prostora  (postavitev streh, kopanje kompostnih wc-jev, ureditev oznak ipd.) se bodo začele že v četrtek 12. junija, zaključek  s pospravljanjem pa bo sledil v nedeljo 15. junija.

DOGAJANJE

Praznik življenja in sonaravnosti bo potekal po metodi »Odprti prostor« in bo nudil nepredvidljiv, a zelo širok spekter uporabnih znanj in veščin ter obilo zabave! Glavna tema dogodka je Spoznavanje s prostorom.  Na kaj vse moramo biti pozorni, ko posegamo v prostor? Kakšna je zgodovina prostora? Kakšni so obstoječi prebivalci prostora?  Kakšna je vpetost v lokalno skupnost? Katere so mikroklimatske lastnosti prostora? Vse to bomo spoznavali preko vasi Mokri Potok,  zapuščene vasi v kateri so ljudje prebivali vsaj 600 let in nam kaže, da ima ustrezne možnosti za (samozadostno) bivanje.   
Poleg delavnic vas bomo popeljali po čudoviti okolici in vam predstavili vizijo ekovasi. Na ekovaškem srečanju se nam bo pridružil arhitekt Janko Rožič z ekipo, ki nam bo predstavil načrte hiš, povedal nekaj o zgodovini gradnje na kočevskem ter še marsikaj zanimivega. Pridružili se nam bodo konjerejci iz sosednje vasi, možno bo tudi jahanje.

HRANA

V četrtek in petek bo za prostovoljce, ki bodo pomagali pri pripravi prostora,  organizirana kuhinja s toplim obrokom. Na sam dan ekovasi, v soboto, pa bo druženje ob hrani organizirano po principu »skupne mize«, kar pomeni, da lahko vsak udeleženec prinese na skupno mizo obrok, ki ga želi deliti z ostalimi in lahko tudi poskusi ostalo hrano. Dobrodošlo bo tudi sveže sadje, solate ipd. Skratka pestro kulinarično doživetje. Prosimo le, da je hrana na »skupni mizi« vegetarijanska.

GLASBA IN PLES

Praznovanje je del vsakega iskrenega srečanja. Večer bo prinesel tudi nekaj glasbe in plesa v obliki spontanih nastopov, zato prosimo vse glasbenike, da prinesejo svoja glasbila.

PREVOZ

Prosimo, da pridete s čim manj avtomobili, spoštujete table za parkiranje, in napotke redarjev, ki vam bodo pomagali parkirati vozilo na ustrezno mesto. Vsi prijavljeni bodo dobili opis poti in ostala navodila za DELITEV PREVOZA.

SPANJE
Na lokaciji bo možno spanje vse dni 12.- 15. 6. S seboj seveda prinesite šotor ali kak drug spalni pripomoček.

PRIJAVE in PRISPEVEK
Udeležba na dogodku je brezplačna, bomo pa veseli prostovoljnih prispevkov za kritje osnovnih stroškov. Za pripravo prostora moramo vedeti, koliko radoživih udeležencev pričakujemo, zato prosim izpolni SPLETNO PRIJAVNICO, v kateri tudi označi, če lahko pomagaš pri pripravi prostora in pospravljanju.
Za izpeljavo dogodka potrebujemo lepo vreme, v primeru sprememb pa vas obvestimo najkasneje 3 dni pred dogodkom.

 Popolnoma vse, kar se bo zgodilo in česar se bomo naučili, je nemogoče popisati ali celo predvideti. Kot vedno pri takem dogodku je največ odvisno od udeležencev. Zato ne pozabite s seboj prinesti vedrine, raziskovalnega duha, izvirnosti, estetskega čuta, sproščenosti in poguma.

Lahko si ogledate tudi nekaj utrinkov, kako lepo nam je bilo na 5. Dnevu ekovasi na Razaziji:-) in video prispevek o 6. srečanju v Pomjanu.

Vse ostale informacije najdete na spletni strani gostiteljev 8. dneva eko vasi www.mokri-potok.si

Posted by Marko : komentarji: 0
torek 03 junij 2014 - 05:09:22
tiskalniku prijazno ustvari pdf za to novico


Delovna akcija v eko vasi Mokri Potok 24.5.2014

V soboto 24. maja 2014, vas vabimo na delovno akcijo v Mokri Potok. Tokratna delovna akcija bo bolj sproščena, saj se ne bomo ukvarjali s čiščenjem okolice (mogoče malo:), pač pa bomo v roke vzeli žeblje, nože in kladivo ter gradili.

Les, ki smo ga na prejšnjih delovnih akcijah spravil na kup, bomo uporabili za gradnjo nadstreška, ki nam bo v deževnih ali vročih poletnih dneh nudil streho nad glavo. Na sredini nadstreška bo kurišče, nam katerem si bomo skupaj kuhali kosila in se ob mrzlih dneh greli.

Za vegi obrok bo poskrbljeno, dobrodošle pa so dobrote za skupno “mizo”. S seboj prinesite delovno orodje (kladivo, žago), primerno obutev in oblačila (za lepo vreme je poskrbljeno:) ter skodelico in pribor.

Les, ki se nahaja ob potoku, po večini gre za sivo jelšo, lahko odpeljete domov. Jelša je primerna za gojenje gob, rezbarjenje, visoke grede, …

Prijave na delovno akcijo so obvezne. Za prijavo uporabite obrazec na neši spletni strani (http://www.mokri-potok.si/delovna-akcija-10-5-2014/) ali pokličite na 040893116 (Jernej).

V primeru dežja delovna akcija odpade.

Se vidimo 24. maja okrog 9.ure v Mokrem Potoku!

Posted by Marko : komentarji: 0
četrtek 22 maj 2014 - 20:56:35
tiskalniku prijazno ustvari pdf za to novico


VABILO Rodna Zemlja - NAJDIVA SE 2014

NAJDIVA SE

“Naenkrat je tujec, ki je prišel za njo, spregovoril v njej tujem jeziku: (‘ S teboj, čudovita boginja, bi lahko na veke ustvarjal prostranstvo Ljubezni.’-prevod iz nemščine) Ljuba ni mogla prevesti teh besed iz nemščine, toda kdo ve, zakaj je zašepetala: ‘Pripravljena sem ti pomagati pri velikem ustvarjanju,’ in se obrnila k neznancu. (Vladimir Megre, Obredi Ljubezni, Nova  civilizacija 2.del)”   
 15_1400535429_VABILO.jpg
Samske in samski, vabljene/i v Malo dvorano Kulturnega doma na Golem, v občini Ig, na drugo srečanje za samske. Po krajšem spoznavnem uvodu se bomo odpravili na pohod na vrh Kureščka(ca 50 min v eno smer). Po vrnitvi se bomo namestili v okrepčevalnici Jager  v neposredni bližini izhodiščne točke in si privoščili pico ali katerega od drugih odličnih prigrizkov, ki jih imajo na voljo: https://www.facebook.com/jager.okrepcevalnica?fref=ts Pred nami je zanimivo in privlačno popoldne in večer. 
 
Dan: 31.5.2014   
Ura: 14.30 -20.30h  
Lokacija: Kulturna dvorana Golo, Golo 5a, Ig
https://www.google.si/maps/@45.911736,14.543589,3a,90y,50h,90t/data=!3m4!1e1!3m2!1s2SnwhbRrA2vYHme7GXe5ig!2e0!6m1!1e1?hl=sl 
 
Simbolični prispevek za organizacijo:  5,00 eur   
Organizator: Zavod Rodna Zemlja
 
Svojo udeležbo potrdite na info@rodnazemlja.si do četrtka,29.5.2014.
                                                                                                                               
Z željo, da bi dogodek prispeval  prijetno izkušnjo na poti vašega iskanja,   Vas prisrčno pozdravljam
Jasna

Submitted by Jasna M.


Posted by Marko : komentarji: 0
torek 20 maj 2014 - 05:32:02
tiskalniku prijazno ustvari pdf za to novico


Delovna akcija v eko vasi Mokri Potok

Zaradi muhastega aprilskega vremena, sta nam do sedaj dve delovni akciji že odpadli. Prepričani smo, da bo maj lepši

Lepo vas vabimo, da se nam 10.5.2014 okrog 9.ure pridružite na delovni akciji v Mokrem Potoku. Pospravljale se bodo veje, ki so pod sadnimi drevesi in jih že zarašča trava, nekoliko pospravili okolico potoka, poskusili obnoviti staro zajetje pitne vode,…

Za topel vegi obrok bo poskrbljeno, topla pijača bo na voljo, dobrodošle pa so dobrote za skupno mizo. S seboj prinesite delovno orodje, primerno obutev in oblačila ter skodelico in pribor.

Les, ki se nahaja ob potoku, po večini gre za sivo jelšo, lahko odpeljete domov. Jelša je primerna za gojenje gob, rezbarjenje, visoke grede, …

Prijave na delovno akcijo so obvezne. Za prijavo uporabite obrazec na strani (http://www.mokri-potok.si/delovna-akcija-10-5-2014/) ali pokličite na 040893116 (Jernej).

V primeru dežja delovna akcija odpade.

Se vidimo 10. maja v Mokrem Potoku!

Posted by Marko : komentarji: 0
ponedeljek 28 april 2014 - 20:35:42
tiskalniku prijazno ustvari pdf za to novico


Pa imamo eko vas!

Po nekaj letih iskanja lokacije, birokratskih zapletov smo se odločili, da ne bomo več čakali na popolne pogoje in smo ustanovili Zadrugo Mokri Potok. V septembru 2013 smo od Občine Kočevje kupili ca 3 ha zazidljivega območja zapuščene vasi Mokri Potok, ter manjši zazidljivi parceli v sosednji zapuščeni vasi Sadni Hrib.
Čez zimo bo potekala priprava za PGD. Pričakujemo, da bomo aprila 2014 že pridobili gradbeno dovoljenje za 9 objektov.

Nekaj manjših posestev je še na voljo!


Posted by Marko : komentarji: 0
ponedeljek 21 oktober 2013 - 20:27:26
tiskalniku prijazno ustvari pdf za to novico


Pojdi na stran   <<        >>  
Zadnje na forumu
  Tema Avtor Ogledi Odgovori Zadnji odgovor
Ni novih sporočil отдых (Živali) DavkidovKip 747 0 -
 
Ni novih sporočil dostop do foruma! (Je treba kaj poštimat?) Lotus 2380 1 Anonimno
sre jul 06 2016, 08:14pm 
Ni novih sporočil v popularnih temah Spoznavanje rastlin (Rastline) Bor 13776 12 Bor
pon apr 11 2016, 05:28pm 
Ni novih sporočil v popularnih temah Komentirajte spletne strani, prosim! (Vtisi in komentarji) Nara 13570 20 zibdan
pon sep 30 2013, 12:59pm 
Ni novih sporočil Marelice (Rastline) Marko 6168 4 Marko
pon sep 10 2012, 04:36pm 
Teme: 116 | Odgovori: 428 | Ogledi: 388702